Degustători profesionişti din toată ţara s-au întâlnit în ultimele două zile la Alba Iulia pentru a participa la un concurs naţional de vinuri. Degustătorii au selectat cele mai bune vinuri de pe piaţă şi au oferit un număr de 44 medalii, din care 14 de aur. La concurs au participat 19 producători de pe piaţa autohtonă de vin, la care s-au adăugat două vinuri din Bulgaria şi Italia.
Vinurile albe au câştigat clar competiţia, în condiţiile în care participarea acestora a fost mult mai mare faţă de cele roşii. Selecţia a fost realizată de un număr şapte degustători, care au tratat fiecare vin în raport cu cele cinci simţuri obligatorii: gustativ, olfactiv, vizual, auditiv şi tactil.
Reguli stricte
Un astfel de concurs are regulile sale precise. Juriul, format dintr-un număr impar de degustători, cinci sau şapte, primeşte pe rând fiecare probă care este adusă pentru degustare, fără a ştii despre ce vin este vorba. Folosindu-se de cele cinci simţuri, degustătorul notează vinul cu un punctaj cuprins între zero şi 100.
Preşedintele juriului face media punctajului şi astfel rezultă nota finală obţinută de vinul respectiv. Cele mai performate vinuri primesc medalie de aur, iar celelalte medalii de argint şi de bronz. Pentru vinurile cu punctaje mai mici se acordă diplome. După aceste regului s-a derulat şi concursul „Srugurele de Aur”, organizat luni şi marţi la Alba Iulia de Asociaţia Ţara Vinului, Asociaţia Degustătorilor Profesionişi (ADAR) şi Organizaţia Naţională Interprofesională a Vinului (ONIV).
Degustători cu experienţă
Printre degustărorii care au selectat vinurile din concurs s-a aflat şi Lucia Pîrvu din Timişoara. Este una dintre figurile cunoscute ale oenologilor din România cu 25 de ani de experienţă în domeniu. „Fiecare vin este apreciat din punct de vedere a culorii, limpi