Numărul medicilor a continuat să scadă în Franţa încă de anul trecut. Semnalul de alarmă a fost tras de Ordinul Medicilor de la Paris care a constatat că există discrepanţe mari între regiuni. În plus, organizaţia îşi pune semne de întrebare privind calitatea doctorilor veniţi din România.
Semnalul de alarmă a fost tras de Ordinul Medicilor de la Paris care a constatat că există discrepanţe mari între regiuni. În plus, organizaţia îşi pune semne de întrebare privind calitatea doctorilor veniţi din România.
Statistic, numărul de medici activi a crescut în 2008. Ţinând însă cont doar de cei care practică această meserie propriu-zis, atunci, în premieră, numărul doctorilor scade, constată Ordinul Medicilor, care prevede de asemenea "grave probleme pentru anumite specialităţi".
În cauză, numerus clausus, adică numărul fix de locuri destinat studenţilor. Este vorba despre 3500 de medici pe an. Chiar dacă cifra a fost ridicată recent la 7500, de abia peste 12 ani, adică după ieşierea de pe băncile facultăţii şi a diverselor specializări, se va resimţi acest lucru pe piaţa muncii.
În paralel, se constată o îmbătrânire a corpului medical. În plus, tot mai mulţi absolvenţi renunţă să practice medicina - aleg mai degrabă laboratoare sau pleacă în alte ţări. În aceste condiţii, salvarea poate veni din afara Franţei.
Anul trecut, numărul medicilor străini a crescut cu peste 3 la sută. În prezent, aproximativ nouă mii de doctori străini lucrează în Franţa. 40 la sută din noii înscrişi la Ordin anul trecut vin din România. Din totalul medicilor străini care practică aici, românii se clasează pe locul doi, în spatele belgienilor dar în faţa germanilor. Ordinul medicilor se arată însă tot mai îngrijorat de acest val de doctori români ale căror diplome, echivalate aici, pun uneori probleme. Sistemul de recunoaştere a diplomelor este în fapt denunţat, un