Economia mondiala se zbate inca in recesiune, mare parte a tarilor din Est au apelat la ajutor financiar de la FMI, guvernele au pompat mii de miliarde de dolari in economii, liderii celor mai puternice tari inca mai discuta despre inasprirea reglementarilor industriei financiare. Dar bancile au revenit la profiturile de miliarde de dolari. Asa arata pe scurt lumea la un an dupa cel mai rasunator faliment bancar din istorie.
Richard Fuld a ramas in memoria colectiva ca bancherul care a jucat un rol important in cel mai rasunator esec al Wall Street-ului, falimentul bancii de investitii Lehman Brothers. La aproape un an de la evenimentul ce a zguduit intreaga lume financiara, Fuld, sau "gorila" cum a mai fost numit, revine in atentie, scrie agentia de presa Thomson Reuters.
"Nu ati venit inarmati, asta e un semn bun". Astfel i-a intampinat Fuld pe reporterii agentiei de presa Thomson Reuters in momentul in care acestia l-au gasit la casa sa de la tara, intr-o atmosfera bucolica, in Ketchum, statul Idaho.
Omul pus la zid pentru colapsul Lehman Brothers pare impovarat insa nu daramat de povara pe care o reprezinta aniversarea unui an de la faliment.
El isi aminteste ca a dorit sa isi prezinte propria varianta, a dorit sa poata sa vina macar el insusi in apararea sa, insa nu a facut-o in parte din cauza scandalului ce s-a iscat in jurul celui mai mare faliment din istoria Statelor Unite si in parte din cauza ca el simtea ca lumea nu este dispusa sa il asculte.
"Stiti ce? Aniversarea se apropie", a spus el. "Am fost invinuit, am cazut, si toate acestea se vor repeta. Am forta sa le tin piept. Lasati-i sa se alinieze, ii astept".
"Cauta pe cineva pe care sa invinovateasca acum si acela sunt eu", s-a plans fostul CEO al Lehman.
Fuld, 63 de ani, a preluat conducerea bancii in 1994, cand grupul se confrunta cu o serie de probleme