România este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai precară infrastructură, cu un sistem sanitar deficitar, cu educaţie de bază şi pregătire tehnologică la pământ. Datele provin din Raportul Global al Competitivităţii 2009-2010, întocmit de Forumul Economic Mondial.
România a avansat patru locuri în topul competitivităţii economice, ocupând poziţia 64 din 133, potrivit Raportului Global al Competitivităţii 2009-2010, realizat de Forumul Economic Mondial. "Îmbunătăţirea la nivelul punctajului obţinut este nesemnificativă, 4,11 puncte faţă de 4,1 pe o scară de la 1 cel mai slab, la 7 cel mai bun", potrivit Grupului de Economie Aplicată, partenerul pentru România al Forumului Economic Mondial.
Faţă de raportul anterior, în care România se afla pe penultimul loc din Uniunea Europeană, anul acesta trei ţări membre sunt mai puţin competitive (Letonia, Grecia şi Bulgaria). Raportul a fost realizat pe baza datelor statistice din 2008 şi pe un sondaj în rândul managerilor în primăvara anului 2009. La acea dată, Letonia era mai puternic afectată de criză decât România.
PE ULTIMUL LOC
România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană la capitolul infrastructură. Ţara noastră a coborât cinci poziţii faţă de anul trecut, ocupând locul 110 în clasament, cu un punctaj de 2,67. Practic, doar 22 de state au drumuri, poduri, reţele de canalizare, linii ferate mai proaste sau puţin dezvoltate decât în România. Anul trecut, ţara noastră ocupa locul 105 la capitolul infrastructură - în scădere tot cu cinci poziţii faţă de 2007. La capitolul calitatea drumurilor, România ocupa chiar locul 126, din 131 de ţări. Încă de atunci, ţări ca Zimbabwe (locul 88) şi Burkina Faso (locul 104) aveau o infrastructură rutieră mai bună decât a României.
Alte recorduri negative au fost înregistrate la indicatorii "Sănătate şi educaţie de bază" şi