Nicolae Vulturar, singurul securist ce a refuzat să apese pe trăgaci în numele Securităţii, a rememorat pentru „Adevărul de Seară” perioada cât a fost închis.
Mai citeşte şi:
Nicolae Vulturar, singurul securist care a refuzat să fie criminal
Tedor Sârbu, ucigaşul de chiaburi
Execuţia „chiaburului” Lăluţ, povestită de fiica acestuia
Nicolae Vulturar (89 de ani) a fost închis de către securişti din 2 februarie până în 21 octombrie 1952, pe motiv că „a deconspirat secrete referitoare la munca de securitate”, după cum se arată într-un document al Procuraturii Militare Cluj, eliberat fostului deţinut după 1990 la cererea acestuia.
Adevăratul motiv era, de fapt, acela că Vulturar a refuzat să lichideze doi „bandiţi”, luptători anticomunişti din Transilvania. Clujeanului i s-a cerut să ucidă cu sânge rece de către Mihail Kovaci, pe atunci şeful Securităţii din Turda. Deoarece a refuzat, bărbatul a fost urmărit, arestat, interogat şi înfundat în beciurile Securităţii din Cluj-Napoca. Vulturar a fost ţinut închis aproape un an în clădirea de pe strada Republicii, unde astăzi funcţionează Palatul Copiilor.
Trei luni de izolare
„Primele trei luni şi trei zile am fost ţinut în beci, şi nu am vorbit cu nimeni. Mă lăsau doar la WC. Gardienii nu aveau voie să vorbească cu mine. Cel mai frică îmi era că mă vor împuşca, pur şi simplu”, rememorează Vulturar.
În tot acest timp, securiştii i-au interogat pe foştii colegi de liceu şi de armată, în încercarea de a dovedi că ofiţerul a avut legătură cu legionarii. „M-a salvat numele, care nu este unul comun. Dacă mă chema Popescu, de exemplu, era mult mai uşor să găsească «turnători» la adresa mea”, crede acesta.
Adresa procuraturii militare prin care Vulturar este informat că a fost închis deoarece a dec