Tot mai mulţi pensionari sunt afectaţi de criză şi nu mai reuşesc să plătească ratele împrumuturilor pe care le-au făcut în anii trecuţi
Creditorii încearcă să-şi recupereze sumele restante de la bătrâni apelând la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Prahova.
„În calitate de terţ poprit, Casa Judeţeană de Pensii are obligaţia de a se conforma cererilor creditorilor, cereri însoţite de un titlu executoriu şi de a proceda la înfiinţarea popririi asupra drepturilor de pensie, în condiţiile prevăzute de lege”, explică purtătorul de cuvânt al CJP Prahova, Iulian Boţoc.
Din cei peste 200.000 de beneficiari aflaţi în evidenţa CJP Prahova, până acum aproximativ 2.000 de persoane au popriri pe pensii, cu aproape 500 mai multe decât în perioada anului trecut. Reprezentanţii Casei de Pensii spun însă că, firmele creditoare nu pot opri prin această procedură decât cel mult 30% din valoarea unei pensii.
Băncile, în topul creditorilor
Potrivit reprezentanţilor CJP Prahova, cele mai multe adrese pentru popriri sunt primite de la unităţile bancare. Astfel, 753 de pensionari au popriri pe veniturilor lor lunare pentru a achita o datorie către o bancă din Prahova, în timp ce 425 plătesc sume restante unor executori judecătoreşti.
„Au crescut în ultimul timp şi popririle din partea primăriilor, de la 173 la începutul acestui an la 355 în acest moment”, mai spune Iulian Boţoc. De asemenea, administraţiile financiare au pus popriri pe 209 pensii, în timp ce casele de ajutor au dispus de această măsură în 183 de cazuri.
În cele mai multe situaţii de acest gen este vorba despre împrumuturi nerambursate, dar şi de cheltuieli de judecată neachitate sau impozite şi taxe neplătite de către bătrâni. „Am un credit la bancă şi am plătit mereu la timp. Acum, băiatul meu a rămas fără loc de muncă şi am vrut să-l mai ajut şi pe el şi nu am m