Cu 317 locuri, creşele de stat din Sibiu nu mai fac faţă numărului de solicitări. Este al doilea an consecutiv în care cererea este aproape dublă faţă de numărul de locuri oferit de cele opt creşe din din subordinea Primăriei Sibiu. Potrivit asistentelor care îngrijesc copiii sibienilor şi îi pregătesc de grădiniţă, s-a simţit în ultimii ani creşterea natalităţii.
De cinci ori mai ieftin decât bona
Părinţii preferă să-şi ducă copilul la creşă, decât să angajeze o bonă. Este şi mai avantajos, pentru că în timp ce o bonă costă în jur de 800 de lei pe lună, iar părinţii nu sunt mulţumiţi întotdeauna, la creşă se plăteşte doar masa copilului, respectiv 6 lei pe zi. Astfel costul creşei se ridică la maxim 156 de lei pe lună. Deşi sunt doar 317 locuri autorizate, s-au primit mai mulţi copii, fiind înscrişi cu 59 mai mulţi, pe considerentul că unii părinţi mai renunţă, dacă copii nu se acomodează. Acest lucru se întâmplă însă foarte rar, potrivit Voichiţei Roman, şefa Serviciului Centru Financiar Creşe din cadrul Primăriei Sibiu. “Copiii plâng la început dar rar se întâmplă să nu se obişnuiască. Se mai retrag din motive medicale. Părinţii sunt foarte mulţumiţi şi avem chiar şi copii de străini. Am reuşit să facem investiţii în ultimii ani şi să primim autorizaţii pentru toate creşele” spune Voichiţa Roman, mândră de creşele din subordinea ei, unde părinţii îşi pot lăsa copii de dimineaţă de la 6 până după amiază la 17.30.
Condiţia obligatorie pentru mamele care îşi duc copii la creşă este ca să aibă un loc de muncă, iar dacă nu sunt angajate când îşi înscriu copiii, au un termen de două luni să îşi găsească un loc de muncă, altfel fiind nevoie să îi retragă.
O singură creşă privată
Criza de locuri în creşele de stat a deschis calea întreprinzătorilor privaţi, dar la Sibiu funcţionează doar o creşă particulară, înfiinţată anul ac