Pedeapsa pentru folosirea armelor de autoapărare poate ajunge până la un an de închisoare. Românii care şi-au cumpărat din ţară spray-uri lacrimogene sau paralizante riscă mult dacă le iau cu ei în Italia. Posesia sau folosirea acestora este pedepsită penal. Legislaţia italiană nu lasă loc de interpretări în privinţa spray-urilor lacrimogene. Se pot deţine numai trei tipuri de „arme” pentru apărarea personală. Ministerul de Interne italian a autorizat trei produse care pot fi cumpărate liber din magazin. Acestea conţin o substanţă activă (extract din ardei iute) care nu atacă sănătatea omului.
Potrivit site-ului internet al Poliţiei italiene, cele trei produse aprobate de Ministerul de Interne italian sunt: „stiloul“ Safeguard, „brelocul“ Key Defender şi „lanterna” Palm Defender.
Amenzi usturătoare
În toate cele trei cazuri este vorba despre mini-spray-uri, chiar dacă sunt mascate de carcase. Stiloul este produs în China şi se găseşte foarte rar în comerţ, iar celelalte două sunt fabricate în SUA, iar preţurile la vânzare sunt de aproximativ de 60 de euro pentru fiecare. Acestea pot fi reîncărcate, iar o rezervă costă în jur de 30 de euro.
Aceste trei produse au fost declarate „non-arme”, întrucât nu dăunează sănătăţii persoanei asupra căreia sunt folosite.
„Şi alte produse care se găsesc pe piaţă au aceeaşi compoziţie ca a celor legale, dar nu sunt autorizate de minister. Acest lucru face ca spray-urile respective să fie considerate arme ilegale”, explică inspectorul poliţiei administrative din Torino, Piro Pasquale.Nu de puţine ori, românii care nu cunoşteau legislaţia în materie de arme neletale au fost opriţi de poliţişti în Italia şi au primit amenzi usturătoare sau chiar o condamnare la închisoare.
Avocatul Luca Giabardo a apărat un român într-un proces în care acesta era acuz