STUDIU. Numărul românilor care pleacă în Spania a scăzut din cauza recesiunii globale. Sursa: Reuters
Recesiunea economică a încetinit migraţia muncitorilor din întreaga lume, arată un studiu comandat şi dat publicităţii de BBC, care precizează că numărul românilor ce au plecat în Spania a scăzut cu 60% în 2008, potrivit datelor oficiale. Studiul observă totodată că migranţii sunt primii afectaţi de şomaj, în vreme ce sumele trimise de ei acasă au scăzut simţitor.
Cauză şi efect
Statisticile arată diferit de la ţară la ţară, dar concluzia este că mai puţini oameni au trecut graniţa pentru un loc de muncă, din cauza crizei. Numărul mexicanilor care au trecut în SUA a scăzut cu 40% în 2008 faţă de 2006, spune studiul, precizând că, deşi afectaţi de şomaj, migranţii deja stabiliţi în America nu au de gând să se întoarcă.
Din cei 1,4 milioane de migranţi est-europeni care au mers în Marea Britanie şi Irlanda între 2004 şi 2009, majoritatea polonezi, aproape jumătate s-au întors în ţară, arată statisticile. Explicaţia: contractarea economiilor ţărilor gazdă şi îmbunătăţirea situaţiei în Polonia. Aplicaţiile depuse de români pentru un loc de muncă în Regatul Unit au scăzut şi ele cu 22%, în ultimele trei luni din 2008 faţă de perioada similară a lui 2007.
„Întoarcerea tăcută”
Spania este un bun studiu de caz pentru tendinţele migraţiei de criză. Statisticile citate de BBC arată o scădere a fluxului de migranţi venind din Europa (România şi Bulgaria), dar şi din Africa, America de Sud şi Asia. Statisticile oficiale privind şomajul din Spania greu lovită de criza economică sunt relevante: peste 53.000 de români şi-au pierdut jobul în 2008, tendinţa fiind vizibilă şi în cazul celorlalţi migranţi.
Datele oficiale arată că 5.700 de români au părăsit Spania în 2008, dar cifrele exacte nu s