Jose Manuel Barroso a intrat pe ultima suta de metri in cursa pentru primirea OK-ului eurodeputatilor pentru un nou mandat in fruntea Comisiei Europene. Ultimul pas: obtinerea sprijinului membrilor celor sapte grupuri din Parlamentul European (PE) in cadrul audierilor de la Bruxelles, care au inceput luni.
La inceputul saptamanii, Barroso a obtinut sprijinul euroscepticilor din grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni (CRE), care reprezinta 54 din totalul de 736 de eurodeputati.
Acest sprijin a fost considerat de presa de la Bruxelles stanjenitor, avand in vedere numarul mic al sustinatorilor. Audierile au continuat ieri pentru Barroso cu Grupul Popularilor Europeni (PPE), cel mai mare grup din PE. Astazi, interlocutorii vor fi socialistii, liberalii si Verzii.
Eurodeputatii vor decide apoi maine daca vor organiza saptamana viitoare votul de incredere pentru Barroso. Presedintele Comisiei are deja sustinerea liderilor celor 27 de state membre al UE pentru a conduce inca cinci ani Executivul european.
Daca sprijinul liderilor europeni a fost usor de obtinut, Barroso intampina dificultati in PE. Socialistii si Verzii l-au criticat pe acesta ca a fost prea liberal in cei cinci ani de mandat.
Jose Manuel Barroso, fost premier de centru-dreapta al Portugaliei, si-a prezentat saptamana trecuta programul politic pentru urmatorii cinci ani pe care vrea sa-i petreaca in fruntea Comisiei Europene.
Programul a fost elaborat in concordanta cu "tema de vacanta" pe care socialistii europeni i-au dat-o, si anume sa promoveze politici de stanga.
Un plan ambitios
Astfel, intr-un document de 41 de pagini, Barroso a pledat pentru o "Europa ambitioasa si sociala".
"Astazi, prioritatea este sa continuam sustinerea cererii si sa oprim cresterea somajului. Nu vom tolera ca drepturile sociale fundamentale, cum ar fi drep