Bugetarii privilegiaţi şi până acum vor fi scutiţi în continuare de la plata contribuţiilor, mulţumită legii unice de salarizare. Sursa: Sorin Antonescu
Deşi abia a fost depusă de guvern în parlament, noua lege privind salarizarea bugetarilor ar putea fi modificată la doar câteva luni de la intrarea în vigoare. Motivul: bugetarii favorizaţi şi până acum de legile speciale de pensionare (militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici din penitenciare) ar trebui să fie obligaţi să cotizeze, la fel ca toţi ceilalţi angajaţi din România, pentru pensii şi şomaj.
În ciuda faptului că această prevedere ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2010 - în baza acordului încheiat cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană - legea unică de salarizare conţine cu totul altceva. Mai exact, „prevederile referitoare la calcularea, reţinerea şi virarea contribuţiilor pentru asigurările sociale de stat nu se aplică cadrelor militare în activitate, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor”, se arată în actul normativ. Este şi cazul asigurărilor pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi al celor referitoare la sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
Reprezentanţii executivului susţin însă că prevederile cu care se lăudau, cu ceva timp în urmă, atât ministrul muncii, Marian Sârbu, cât şi premierul Emil Boc vor fi incluse „exclusiv” în viitoarea lege unică a pensiilor.
În textul legii de salarizare nu se face însă nicio referire la o eventuală modificare a statutului bugetarilor privilegiaţi, odată cu intrarea în vigoare a legii pensiilor.
„Legea pensionării unitare e, deocamdată, o intenţie”
Mihai Şeitan, consilier de stat pe probleme de asistenţă socială şi coordonator al legii pensiilor un