Finantarile acordate de firmele de leasing pentru achizitia de masini au scazut cu 76% in primul semestru, pana la 507 milioane de euro, fata de 2,1 miliarde de euro in aceeasi perioada din 2008, potrivit datelor Asociatiei Societatilor Financiare (ALB).
Intreaga piata de leasing s-a prabusit, scaderea fiind de peste 73%, din cauza scaderii finantarilor auto si a celor pentru echipamente.
"Cea mai mare scadere a fost inregistrata de finantarile pe segmentul echipamentelor industriale si al vehiculelor din cauza crizei financiare si a celei auto, precum si din cauza politicilor fiscale nationale, printre care taxa de poluare, intrata in vigoare din iulie anul trecut", a afirmat Jean-Claude Boloux, presedintele ALB si directorul general al BRD Sogelease, citat de Mediafax.
Pe sectorul leasingului pentru echipamente finantarile s-au redus cu aproximativ 82% in primul semestru, comparativ cu primele sase luni din 2008, pana la 117 milioane de euro. In acelasi timp, leasingul imobiliar a scazut cu 21%, pana la 152 de milioane de euro, arata datele ALB. Totusi, in trimestrul doi valoarea bunurilor finantate a urcat fata de primul trimestru cu 14%, pana la 405 milioane de euro, in conditiile in care in primul trimestru a fost de circa 356 de milioane de euro.
Circa 89% din finantarile acordate de firmele de leasing in primul semestru au mers la companii, 9% - la clienti persoane fizice, iar 2% - in sectorul public.
Vor raporta rau-platnicii la Centrala Riscurilor Bancare
Companiile de leasing vor raporta intarzierile la plata ale clientilor la Centrala Riscurilor Bancare (CRB), unde sunt obligate sa se inscrie pana la sfarsitul acestui an, potrivit ALB.
"Anul acesta am avut mai multe sedinte cu Banca Nationala a Romaniei, iar in prezent companiile de leasing au inceput perioada de testare a bazei de date a CRB, iar pana la sfarsitul a