De la un an la altul, Romania se confrunta cu grave probleme de mediu, cauzate de politica industriala, subiect ce a fost abordat in campania "Bunul simt salveaza vieti", initiata de Prima TV. Concluzii la final de campanie ne-a oferit Adrian Bucur in interviul de mai jos.
Cand vorbim despre poluare, de ce sa mizam pe bun simt? Vorbim cumva de o schimbare a mentalitatii?
Adrian Bucur: Asta incercam sa facem prin astfel de campanii de constientizare. Personal, cred ca devii responsabil daca esti inzestrat cu bun simt.
Ce ati reusit si ce nu ati reusit?
AB: Ne-am dorit sa deschidem ochii cetatenilor, romanilor simpli. Campania s-a bucurat de un real succes. Telespectatorii ne-au trimis foarte multe mail-uri si imagini cu zone poluate din Romania, fapt care demonstreaza ca sunt multi romani carora le pasa de mediul in care traiesc.
Pe durata campaniei, ce v-a frapat?
AB: Indolenta si delasarea unora. Si am si un exemplu. Filmam prin Bucuresti cum arunca soferii chistoace pe strada, la semafor. I-am intrebat pe cativa de ce fac acest lucru, dar am fost repede apostrofati de un taximetrist: "Du-te domnule de aici! Asta este ultima voastra problema?!".
Care este cea mai potrivita metoda pentru ca romanii sa constientizeze importanta respectarii mediului?
AB: Din pacate, facem prea putin pentru mediu. O campanie TV cum a fost "Stop indiferentei! Bunul simt salveaza vieti" ajuta desigur. Pe de alta parte, nici ONG-urile de profil, oricat de numeroase ar fi, nu sunt prea vocale in a cere implicare civica din partea cetatenilor. Personal, cred ca educatia despre mediu ar trebui sa inceapa odata cu Abecedarul. Copiii ar putea sa stie ca Ana are mere, dar are si cos de gunoi sa arunce cotorul.
Cati romani au cunostinte privind problemele de mediu? Dar privind