Fiecare dintre cele 25 de fonduri de pensii private au obţinut randamente peste rata inflaţiei. Profitul net realizat de fondurile de pensii obligatorii pentru participanţi este de peste 132 milioane de lei. Sursa: NorthFoto
În ultimul an, inflaţia a fost de 4,96%. Fondurile de pensii obligatorii au avut un randament mediu de 15,53% în perioada 31 august 2008 – 31 august 2009, depăşind ca performanţă instrumentele financiare cu venit fix, cum sunt depozitele bancare sau titlurile de stat, potrivit datelor publicate de Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Cea mai mare parte a activelor fondurilor de pensii private obligatorii au fost investite în instrumentele financiare cu venit fix.
La finele lunii august, peste 4,42 de milioane de români aderaseră la un fond de pensii private obligatorii. Valoarea activelor aferente conturilor participanţilor a depăşit 2 miliarde de lei.
Miză mare, bani puţini
Preşedintele Asociaţiei, Crinu Andănuţ, consideră că, pentru a putea asigura un nivel optim al pensiei private obligatorii, este necesar ca Guvernul să dezgheţe contribuţiile la Pilonul II. Acestea urmau să crească în 2010 până la nivelul de 3% din salariul brut al participanţilor.
“Industria de pensii private a demonstrat prin aceste rezultate, obţinute în cel mai dur an de criză, că gestionează eficient economiile participanţilor. În plus, ce rost au aceste randamente de 10%-15%, dacă le aşezăm peste contribuţii de 400-500 de lei pe an, aşa cum sunt acum în Pilonul II?”, a comentat Crinu Andănuţ, preşedintele APAPR.
Principalii indicatori ai fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) la data de 31 august 2009
Sursa: Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private
Acţiunile,