Societatea nationala de transport de energie electrica Transelectrica (TEL) ia in calcul o rectificare in scadere bugetul pentru acest an, la un profit brut de 10 mil. lei, mai mic de sapte ori fata de nivelul initial, de 70 mil. lei.
Modificarea bugetului vine ca urmare a propunerii Ministerului Economiei, actionarul majoritar al companiei, cu o participatie de 73,6%, si urmeaza sa fie discutata in AGA din data de 22 septembrie.
De asemenea, veniturile companiei sunt rectificate in scadere, la 2,69 mld. lei, fata de 3,07 mld. lei, nivelul initial aprobat in iulie, potrivit raportului emis BVB ieri. Compania estimeaza astfel venituri in scadere cu peste 12% in acest an.
Cheltuielile companiei sunt si ele revizuite in scadere, cu peste 10% fata de nivelul initial, de la 3 mld. lei la 2,68 mld. lei.
Compania a inregistrat in trimestrul al doilea al acestui an un rezultat negativ de 9,1 mil. euro (38,3 mil. lei), comparativ cu un castig net de 9,1 mil. euro (33,3 mil. lei), nivel atins in aceeasi perioada a anului trecut.
Rezultatele s-au situat mult sub estimarile analistilor, care se asteptau ca Transelectrica sa incheie perioada pe plus, cu un profit net de circa 3 mil. euro.
La sase luni, profitul net al Transelectrica s-a ridicat la 2,1 mil. euro (8,9 mil. lei), in scadere de aproape 13 ori comparativ cu primul semestru din 2008, cand profitul companiei s-a situat la 31,4 mil.euro (115,5 mil. lei). Veniturile companiei au scazut in aceeasi perioada cu aproximativ 7,4%, la 1,27 mld. lei.
De altfel, la inceputul acestei luni, agentia de evaluare financiara Moody's a revizuit in scadere ratingul Transelectrica pentru creditele pe termen lung, de la stabil la negativ, ca urmare a impactului reducerii consumului de energie in Romania. Schimbarea ratingului este cauzata si de deteriorarea rezultatelor financiare, structura rigida a