Brăila a fost unul dintre primele judeţe care a închis în termenul impus toate depozitele neconforme din mediul rural. În cea mai mare parte acestea sunt acoperite cu iarbă crescută natural sau ca urmare a însămânţărilor. Angajaţii Gărzii de Mediu Brăila vor continua verificările pe teren pentru ca fostele gropi de gunoi să nu reapară. Mai citeşte şi: Rampele neconforme din Braşov funcţionează în continuare. Odată cu închiderea gropilor de gunoi din localităţi a apărut întrebarea firească ce se va întâmpla cu deşeurile produse în gospodăriile de la sate. Astfel, fiecare localitate va trebui să facă contract cu un operator de salubritate care să preia deşeurile şi să le transporte la singurul depozit ecologic de la Muchea. Vor fi nouă containere în judeţ în nouă locaţii: Frecăţei, Ianca, Bărăganu, Viziru, Cireşu, Jirlău, Movila Miresii, Silistraru şi Măxineni. Containerele nu au venit deocamdată, dar la 1 octombrie vor fi la Brăila spun autorităţile.
Planul impus de UE prevede ca în doi ani din nouă zone de colectare a deşeurilor să avem doar trei. Se are în vedere şi înfiinţarea unei noi gropi de gunoi la Ianca pentru a deservi judeţul, în timp ce groapa de la Muchea va rămâne doar pentru municipiu.
Şi cum orice serviciu se plăteşte, printr-o hotărâre de Consiliu Local în unele localităţi a fost instituită taxa de habitat în valoare de 2 lei pe cap de locuitor pe care oamenii o şi plătesc în schimbul ridicării deşeurilor. Tot ce au de făcut acum oamenii este să-şi separe deşeurile din gospodărie de gunoiul de grajd.
Gropi de gunoi reperate prin GPS
Echipele de control vor stabili prin GPS coordonatele fostelor gropi de gunoi din mediul rural şi le vor transmite mai departe la autorităţilor de mediu din UE. Acestea vor verifica dacă România şi-a respectat angajamentele. DG Enviroment – Direcţia de Mediu a UE de