Romanii din echipa Asociatiei Romane pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) se numara printre favoriti in cursa pentru premiile in valoare de 30 mil. $ din competitia de astronautica Google Lunar X Prize, misiunea celor 19 echipe participante fiind sa trimita o racheta spatiala fara piloti pe Luna. Premiul cel mare este de 20 mil. $, Google oferind insa 5 mil. $ pentru echipa aflata pe locul al doilea si tot atat se va imparti probabil intre echipele cu cele mai bune rezultate.
Helen, cum este numita racheta spatiala gandita si construita de ARCA, va fi testata pentru prima data in luna octombrie, cu sprijinul Marinei Militare, Aviatiei Militare si ROMATSA. Lansarea in spatiu va avea loc de pe Marea Neagra, de la o altitudine de 14.000 de metri pana la care racheta va fi ridicata cu ajutorul unui urias balon solar, care masoara 300 de metri inaltime si cantareste 2.000 de kilograme. Astfel, echipa ARCA va putea pune la punct ultimele detalii in vederea aselenizarii propriu-zise a rachetei lansatoare de sateliti Haas si a sondei lunare ELE, inscrise in competitia care se va incheia in 2012. ARCA va trebui de asemenea sa deplaseze racheta sau un robot pe o distanta de cel putin 500 de metri si sa transmita pe Pamant imagini foto si video de pe suprafata selenara.
In ce priveste costurile, Dumitru Popescu, presedintele ARCA, nu a dorit sa inainteze o cifra exacta, mentionand insa ca un asemenea proiect spatial presupune costuri sensibil mai mici decat cele de care ar avea nevoie NASA, spre exemplu, pentru a lansa o racheta pe Luna. ARCA, organizatie non-guvernamentala din domeniul cercetarii aerospatiale, cu sediul in Valcea, a atras pana acum finantare pentru proiectul Helen din mediul privat romanesc.
Romanii din echipa Asociatiei Romane pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) se numara printre favoriti in cursa pentru premiile in valoare de 3