Peştera Bolii una dintre cele mai mari din Transilvania, aflată chiar la intrarea în oraşul Petroşani, va reintra în circuitului turistic de pe 15 septembrie. Turiştii vor putea astfel admira locul unde s-au filmat secvenţe din documentarul german „Legenda Nibelungilor”. Sursa: Marius Mitrache Peştera a fost preluată de la parcul Naţional Grădiştea Muncelului, pe o perioadă de cinci ani, de asociaţia ecologistă Petro Aqua. Membrii asociaţiei au construit încă două poduri in interiorul grotei şi au extins sistemul de iluminare.
„Din 15 septembrie peştera va fi inclusă oficial în circuitul turistic al Văii Jiului şi nu numai. Este un lucru deosebit mai ales că vara aceasta mii de vizitatori au fost la Peştera Bolii”, declară Daniela Onofre, membru Petro Aqua. Ignorată timp de 20 de ani Peştera Bolii face parte din arealul natural al Rezervaţiei Grădiştea Muncelului, ce cuprinde Cetatea Dacică Bolii, Castrul de a Crivadia şi Canionul Crivadia, şi este unul dintre cele mai vechi monumente naturale din ţară.
Speologii spun că a fost săpată în calcarele jurasice de Pârâul Jupâneasa, iar numele ei provine de la familia Bolia, ce apare pentru prima dată în anul 1404, într-un act de donaţie al regelui Sigismund.
Mai bine de 20 de ani peştera a fost lăsată în paragină, iar în 2006, asociaţia ecologică Petro Aqua şi salvamontiştii din Lupeni au iniţiat o amplă campanie de reabilitare a monumentului natural.
Producătorii documentarului artistic „Legenda Nibelungilor” au ales Peştera Bolii pentru a filma secvenţele în care personajul principal se luptă cu un dragon imaginar într-un cadru de basm. Nemţii au fost impresionaţi de măreţia Peşterii Bolii şi de posibilităţile pe care aceasta le oferă.