După ce încasează banii, multe angajate prepară produsele pe care le-au comandat clienţii cu mâinile nespălate Kebab-ul cu iz de 10 lei şi sandwich-urile cu amprentă de pe bancnota de 5 lei nu deranjează vânzătoarele care nu poartă mănuşi la servirea produselor alimentare. Chiar şi în cazul în care se poartă măcar o mănuşă, vânzătoarele încasează şi servesc mâncarea cu mâna neacoperită. Această practică nu este acceptată de reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş (DSVSA).
„Nu e normal să nu poarte mănuşi, este obligatoriu. De asemenea, toate vânzătoarele trebuie să aibă controlul medical vizat la zi”, a precizat Sabin Lifa, director coordonator DSVSA.
Vânzătoare ignorante
Una dintre cele trei femei care servesc kebab şi sandwich-uri lângă Catedrală a vândut şi reporterilor Adevărul mâncare cu gust de bancnote. Întrebată de ce nu poartă mănuşi, femeia a replicat: „Acum s-a întâmplat să nu port, dar de obicei purtăm, chiar şi şeful ne spune. Asta este, acum nu am avut, ştiu că nu e normal”, a precizat vânzătoarea care a insistat să-şi păstreze anonimatul.
Timişorenii înfometaţi cumpără produsele, dar nu consideră normală practica vânzătoarelor. „Nu sunt de acord cu ce fac, de multe ori doar strâng produsele cu o pungă”, a spus Ileana Berci.
Riscuri majore
„Dacă vânzătoarea care nu poartă mănuşi are vreo rană la mână, este foarte grav şi poate risca concedierea, iar magazinul poate fi închis”, a mai adăugat Sabin Lifa.
Controale săptămânale
DSVSA Timiş efectuează controale în fiecare săptămână pentru a descoperi probleme de igienă la manipularea tuturor produselor alimentare. În ultimul control realizat, o singură amendă de 5.000 lei s-a acordat pentru nepurtarea mănuşilor la servire.