Cele două Coreei sunt despărţite de aşa-zisa zonă demilitarizată, de fapt cea mai înarmată de pe glob. În lipsa unui acord de pace, Coreea de Nord şi Coreea de Sud sunt oficial în război. La graniţa dintre cele două ţări, ONU a stabilit în 1953 o zonă-tampon de 250 de kilometri. “Bine aţi venit în tabăra Boniface”, ne întâmpină sergentul Frank Murillo, un american aflat de un an la post în zona demilitarizată dintre cele două Corei. I se spune demilitarizată, dar în fapt este considerată zona cel mai puternic înarmată din lume, chiar dacă în partea sud-coreeană sunt doar aproximativ 750 de soldaţi din diverse ţări.
Citiţi şi:
Phenianul, în faza finală de îmbogăţire a uraniuluiVIDEO Jurnalistele americane: nord-coreenii ne-au capturat pe teritoriul ChineiPhenianul ameninţă Seulul şi Washingtonul cu riposta nucleară în caz de provocare
Paradoxal, locul arată mai degrabă a muzeu decât a zonă-tampon între două ţări aflate încă în război. “Ce-i drept, arată ca un parc tematic, există chiar şi un magazin cu suvenire” , recunoaşte sergentul Murillo.
Asta şi pentru că guvernul de la Seul, şi cel de la Phenian permit, lucru unic în lume, organizarea de excursii pentru turişti de o parte şi de alta a liniei albe de demarcaţie. Soldaţii de ambele părţi sunt obişnuiţi cu turiştii de toate felurile, inclusiv elevi aduşi în excursie de documentare. Cei care se ocupă de prezentarea zonei demilitarizate sunt chiar soldaţii, dar în pofida liniştii aparente, ei nu uită că păzesc o graniţă a războiului. Şi într-adevăr, în vreme ce un soldat îmi spune că “uneori se simte tensiunea în aer”, dinspre clădirile comuniste se revarsă imnuri patriotice.
Zona se află sub control internaţional ONU prin Comisia de Supraveghere a organizaţiei, dar nimeni nu uită că oricând ar putea izbucni un război. Vorba soldaţilor de aici: “Nor