» Alegerea lui Barack Obama ca al 44-lea presedinte al SUA a deschis un nou capitol in relatiile transatlantice, ducand la o imbunatatire spectaculoasa a imaginii SUA in Europa.
» In Europa Centrala si de Est, bastioane ale proamericanismului si ale relatiilor transatlantice, entuziasmul fata de noul presedinte este mai scazut, fiind nevoie de eforturi mai mari din partea Administratiei Obama in aceasta regiune.
» Romania a ramas, in general, cea mai proamericana din Europa Centrala si de Est, urmata de Polonia.
Raportul "transatlantic trends", realizat pentru al optulea an consecutiv de German Marshall Fund (GMF) din SUA cu sprijinul unor organizatii europene, bazat pe sondaje de opinie cu o marja de eroare de 3% in 11 state membre ale Uniunii Europene (intre care si Romania), in Turcia si in SUA, indica o schimbare radicala a imaginii SUA in Europa. Rata de aprobare fata de politica internationala a presedintelui american a crescut in UE si in Turcia de patru ori, de la 19% in 2008 (ultimul an al mandatului lui George W. Bush) la 77% in prima jumatate a anului 2009 (primele sase luni la Casa Alba ale lui Barack Obama). Aceasta este cea mai mare crestere a unui indicator care se regaseste in sondajele GMF, de la primul raport anual pana astazi.
Sprijinul pentru noul presedinte american este mai puternic in Europa Occidentala, unde rata sustinerii este de 86%, si mai putin entuziast in Europa Centrala si de Est, unde 60% din cei intervievati au o opinie favorabila despre Obama. Aceasta este o inversare a tendintelor din 2008, cand imaginea SUA si a presedintelui lor era mai buna in "noua Europa" decat in Occident (44% rata de aprobare in Est comparativ cu 40% in Vest). GMF explica acest rezultat prin relatia buna a tarilor din Europa Centrala si de Est cu fosta administratie republicana americana si prin atitudinea amb