VIZIUNE. Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, vede o nouă luminiţă la capătul tunelului. El a declarat, ieri, că „revenirea economiei va fi în trimestrul III sau IV. Dacă nu va fi în trimestrul III, atunci va fi categoric în IV, pentru că acolo avem deja efectul de bază”.
Şeful băncii centrale şi-a păstrat optimismul pe tot parcursul acestui an. De exemplu, în luna mai, el afirma că România atinsese deja punctul de jos al crizei.
„Punctul cel mai greu a fost depăşit şi ne aşteptăm să vedem preţurile mergând în jos. Criza legată de intrări de capital, de creditare. Părerea mea e că şi acest punct a fost depăşit”, declara Isărescu la acel moment. El vorbea chiar şi despre o creştere a nivelului de trai începând cu vara anului viitor. „Împărtăşesc opinia unui bancher că de acum singura direcţie a economiei e în sus. Nu ştiu viteza cu care se va relua”, a mai spus şeful BNR, citat de Mediafax, ieri, la un seminar.
Optimism exagerat în privinţa fondurilor europene
Totuşi, guvernatorul a remarcat că fondurile europene nu au fost cheltuite suficient de bine. „Privind absorbţia fondurilor europene, chiar că am fost optimist. Ca o surpriză pentru mine, absorbţia fondurilor de la UE merge chiar sub nivelul minim pe care l-am estimat. Aici cred că trebuie să se concentreze eforturile”, a spus el.
La ultima rectificare bugetară, cheltuielile pentru proiectele finanţate din fonduri postaderare au fost reduse cu 1,7 miliarde lei. Isărescu a mai declarat că s-a ajuns la „supraangajare în sectorul public”.
„Salariile din sectorul public nu trebuiau să intre în competiţie cu cele din sectorul privat, nici măcar din gelozie”, a mai spus şeful BNR. El recunoaşte însă că derapajul a apărut în privat, prin creşterea salariilor peste productivitatea muncii.