» Aurul s-a apropiat tot mai mult, in ultimele zile, de recordul istoric absolut, inregistrat in urma cu 18 luni, cand, in timpul sedintei de tranzactionare (intraday), doar 10 centi au lipsit ca pretul unciei sa atinga 1.034 de dolari.
Startul de marti, de 1.004,5 dolari la fixing-ul matinal de pe piata londoneza, a pus lumea traderilor pe jar. Depasirea pragului psihologic de 1.000 de dolari se prefigura inca de foarte devreme, de pe piata asiatica, iar semnale ca spargerea (breakout-ul) va avea loc curand aparusera chiar din primele zile ale lunii septembrie. In primele patru sedinte de tranzactionare cotatiile castigasera peste 30 de dolari pe uncie, la preturile de inchidere, iar primele doua zile din aceasta saptamana aveau sa confirme ca mica goana ce a adus 6 zile consecutive de cresteri inca nu s-a incheiat. Marti, fixingul londonez de amiaza, cel care da, de fapt, inchiderea zilei de tranzactionare, a oferit taurilor ceea ce asteptau: o inchidere cu 75 de centi peste pragul decisiv de 1.000 de dolari pe uncie. Daca inchiderile din zilele urmatoare se mentin peste mia de dolari, sunt sanse, spun analistii, ca trendul de crestere sa caute un nou maxim istoric.
Ce a impins pretul metalului galben peste nivelul cu trei zerouri? Din comentariile observatorilor pietei ar rezulta ca e vorba de o combinatie de factori in care miscarile speculative si starea emotiva a investitorilor au avut un rol important.
Unii ar spune determinant chiar. Jon Nadler, unul dintre analistii de pe piata aurului, remarca, de pilda, ca deschiderea unei pozitii de cumparare de aproape 600 de tone a fost primita cu nervozitate de catre cei care priveau oricum incordati ecranele cu preturi si volume. Asemenea cantitati sunt, de regula, atribuite investitorilor institutionali, adica fondurilor axate pe aur, iar cand institutionalii fac asemenea miscari amp