Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării asigură, printr-un ordin publicat pe site-ul instituţiei, că numărul de locuri care se alocă pentru clasa a IX-a de liceu, la învăţământul de zi, va fi cel puţin egal cu numărul absolvenţilor învăţământului gimnazial din promoţia anului 2010. Astfel, toţi absolvenţii de gimnaziu au şansa de urma cursuri liceale. Potrivit ordinului, înscrierea în licee de stat se face pe baza mediei de admitere, fără examen.
Pentru absolvenţii din promoţia 2010, media de admitere este o medie ponderată, în care media generală obţinută la tezele cu subiect unic din clasa a VII-a are o pondere de 25%, media generală la evaluarea naţională din clasa a VIII-a are o pondere de 25%, iar media generală de absolvire a claselor V-VIII are o pondere de 50%.
În cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind nota obţinută la evaluarea naţională din clasa a VIII-a, media generală obţinută la tezele cu subiect unic, media generală de absolvire a claselor a V-a - a VIII-a, media notelor obţinute la proba de limba şi literatura română din cadrul tezelor cu subiect unic, media notelor obţinute la proba de matematică din cadrul tezelor cu subiect unic, media notelor obţinute la proba de limbă maternă din cadrul tezelor cu subiect unic, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă, susţinută conform prevederilor art. 10, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.
Totodată, în cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, iar unul a susţinut şi altul nu a susţinut evaluarea naţională din clasa VIII-a, are prioritate candidatul care a susţinut evaluarea naţională, relatează Agerpres.
În cazul în care, la o unitate de învăţământ, pe ultimul loc, există