La aproape un an dupa ce colapsul Lehman Brothers a avut repercursiuni la nivel mondial, lumea s-a schimbat, dar Wall Street este aceeasi, scrie Wall Street Journal.
Prabusirea "zgomotoasa" a bancii de investitii a adancit cea mai grava recesiune de dupa Marea Criza din anii '30. Recesiunea a deschis un nou drum pentru guvernul american, care poate acum sa isi asume un rol mai important in cadrul economiei. Opinia publica a inceput sa se indoiasca de capacitatea pietelor de a se autocorecta.
Exista insa cateva lucruri pe care, in mod surprinzator, falimentul Lehman Brothers nu le-a schimbat.
In ceea ce priveste reglementarea sectorului bancar, eforturile democratilor de a reorganiza regulile ce guverneaza bancile s-au dovedit fara succes pe fondul disputelor dintre organismele federale de reglementare, al furiei bancherilor si al opozitiei strategilor care cred ca extinderea prerogativelor guvernului va crea noi probleme. Dezbaterile privind reforma sistemului de sanatatea au angrenat voci de pe toate planurile si au redus entuziasmul privind modificarea unei legislatii atat de complexe. In aceeasi perioada, bancile americane au reusit sa intre in criza pentru ca ulterior sa revina ferme pe pozitie, ba chiar mai mult, sa posteze profituri similare celor de dinainte de criza. Bonusurile si pachetele salariale uriase au revenit in actualitate, si acelasi lucru se poate spune si despre activitatile riscante.
Bancile vand si acum produse financiare "exotice" similare celor care au condus la colapsul pietelor si al economiei mondiale in toamna anului trecut. Si apetitul bancilor pentru risc a crescut. Cele mai iportante cinci banci din SUA puteau posta pierderi cumulate de peste 1 mld. dolari in medie pe zi in trimestrul doi al acestui an daca pariau gresit.
Oficialii americani spun ca ei s-au angajat sa impiedice o repetare a situatiei, si p