Expoziţia „Momente din istoria mişcării esperantiste în România“ cuprinde peste 200 de cărţi, documente şi publicaţii în limba esperanto. Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 15 decembrie. Expoziţia „Momente din istoria mişcării esperantiste în România“ a fost deschisă în data de 27 august la Muzeul Judeţean Olt. Slătinenii, pasionaţi ai limbii esperanto pot admira în cadrul expoziţiei foto-documentare peste 80 de cărţi, două copii de cărţi şi peste 70 de fotocopii alb negru. De asemenea printre materialele expuse se numără şi 27 de fotocopii color, o dactilogramă originală, 1 extras tipărit, 14 publicaţii dar şi 20 de diplome Espemont. „ Expoziţia va fi deschisă până pe 15 decembrie. La această expoziţie intrarea este liberă. Poate fi vizitată în fiecare zi, între orele 10-18“, a spus Doru Neagu, muzeograf în cadrul Muzeului Judeţean Olt.
Materialele expoziţionale aparţin în mare parte ing. Marian Vochin din Bucureşti, un pasionat ala cestei limbi, care le-a pus gratuit la dispoziţia Muzeului Judeţean Olt.
Slătinenii nu s-au înghesuit însă să viziteze expoziţia. Fie că nu ştiu despre ce e vorba sau că nu vor să afle, numărul vizitatorilor nu este format din două cifre.
Esperanto, cea mai răspândită limbă artificială
Limba esperanto (cel care speră) a fost iniţiată în anul 1887 de către medicul Ludwig Lejzer Zamenhof. Primul dicţionar de esperanto pentru vorbitorii de limba română a apărut în 1889. Esperanto este cea mai răspândită dintre limbile artificiale. Numărul vorbitorilor acestei limbi este greu de stabilit. Este menţionată în Cartea recordurilor ca fiind singura limbă fără verbe neregulate. „Limba esperanto este o limbă fonetică. Fundamentul limbii este alcătuit din 14 reguli de gramatică. 75% din lexicul acestei limbi este de origine romanică, 15-20% de origine germanică, iar restul de origine slavă“, a exp