Rebelul violinist englez Nigel Kennedy, în vârstă de 53 de ani, o va înlocui, mâine, pe pianista Martha Argerich, în concertul susţinut alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra, de la ora 19.30, la Sala Palatului, în cadrul Festivalului „George Enescu"
„Copil teribil al viorii”, celebru pentru nonconformismul său, Nigel Kennedy a fost invitat pentru prima dată în România la ediţia din 2005 a Festivalului "George Enescu". De atunci, artistul a revenit în 2007 pentru un concert privat şi anul trecut pentru un spectacol de jazz.
Violonistul Nigel Kennedy a jucat un rol important în popularizarea muzicii clasice.
Programul concertului de mâine seară, de la Sala Palatului, va include Enescu (Rapsodia I în La Major op. 11), Ludwig van Beethoven (Concertul pentru vioara si orchestra in re major op. 61) şi Mussorgsky (Tablouri dintr-o expoziţie).
Nonconformistul muzicii clasice
Nigel Kennedy l-a avut profesor pe Yehudi Menuhin. A debutat discografic în 1984, cu „Elgar Violin Concerto”, însă este faimos pentru versiunea sa a „Anotimpurilor” lui Vivaldi, pe care a înregistrat-o în 1989, alături de Orchestra de Cameră Engleză. Albumul s-a vândut în peste două milioane de exemplare, plasându-l pe violonist în Guinness Book of Records, cu cel mai bine vândut album de muzică clasică. Kennedy a devenit unul dintre cei mai bine vânduţi instrumentişti de muzică clasică, fiind adept al amestecului de stiluri. El nu se sfieşte să flirteze cu muzica pop şi jazz-ul.
Kennedy a jucat un rol foarte important în popularizarea muzicii clasice, în special în rândul celor tineri, chiar dacă şi-a atras şi unele critici din cauza acestei abordări a muzicii clasice. Pe lângă înregistrările sale de muzică clasică, muzicianul este recunoscut pentru momentele
sale de improvizaţie din concerte, precum şi pentru abor