Momentul de intrare sau iesire din piata si gradul de risc asumat fac diferenta intre randamentele fondurilor de actiuni, atunci cand portofoliul top performerilor nu difera prea mult de cel al fondurilor din coada clasamentului.
Ecartul aparut intre randamentele fondurilor de actiuni s-a adancit anul acesta: de la un maxim de 75% inregistrat de Active Dinamic pana la un minim de 23% obtinut de Omninvest.
Chiar si la varful clasamentului diferentele de performanta sunt mari, in conditiile in care actiunile SIF Oltenia (SIF5) si cele ale Petrom au atras cele mai importante alocari din portofoliile Active Dinamic, Romania Actiuni, cu un randament de 62,5% si BT Maxim, cu o performanta de 46,4% in primele opt luni.
"Vrand-nevrand, administratorii ajung sa aiba cam aceleasi actiuni in portofoliu. La prima vedere poate parea un mimetism ca toti avem SIF-uri, banci si petrol in portofoliu, insa nu este asa. Numarul mic de actiuni lichide pe Bursa ne tine oarecum captivi in acesti emitenti", explica Marius Olteanu, director executiv la societatea SIRA, care administreaza fondul de actiuni Omninvest.
Daca in anii de dinaintea crizei diferentele mari de randamente apareau la fondurile de actiuni ca urmare a descoperirii asa-numitelor "mine de aur", companii listate pe RASDAQ, in anul 2009 criza face ca argumentele sa fie altele.
"Alocarea pe intreaga piata de actiuni, dar si pe un anumit emitent, momentul in care fondul a cumparat sau a vandut o actiune a facut diferenta la randamente. Cred ca cele mai performante fonduri de actiuni din 2009 au intrat in piata in luna martie, si-au consolidat pozitiile pe emitenti, au avut rabdare si au urmat trendul de crestere", spune Olteanu.
Fondul Active Dinamic, administrat de Swiss Capital, a prins raliul de primavara cu peste 80% din activele de aproape 10 mil. lei plasate in piata de actiuni, spre d