În zori, cântarea lui care se înălţă unduitor către cer se îngână cu răsăritul. Este vremea rugăciunii pentru musulmani. În liniştea dimineţii se aude: „Allah-U Ekber, Allah-U Ekber, Allah-U Ekber / La ilâhe, illallâh, La ilâhe, illallâh, La ilâhe, illallâh.“ „Ceea ce auziţi este o chemare… o chemare la slujbă şi la rugăciune. «Allah este cel mai mare / În afară de Allah nu există nicio altă divinitate»“, tălmăceşte Rüştü Coşkun ezanul - cântecul muezinului. A venit din Turcia în urmă cucinci ani, să slujească la GeamiaHunkiar din Piaţa Ovidiu. Misiunea a primit-o de la Cultul Musulman din Turcia, care a dorit să susţină comunitatea musulmană din Dobrogea printr-o voce avizată. Coşkun este pentru credincioşi nu doar imam (preot) şi halip (profet), ci şi muezinul care cheamă enoriaşii la rugăciune de cinci ori pe zi, în funcţie de răsăritul soarelui.
Imaginea pitorească a muezinului care cântă din vârful minaretului este desuetă. Astăzi, chemările la rugăciune a musulmanilor de pretutindeni se fac din geamie, prin microfonul conectat la difuzor. „Ne-am modernizat, nu se mai practică demult cântatul din minaret“, explică preoţii. Fiul său a învăţat româna la perfecţie Rüştü Coşkun este singurul imam-halip-muezin din zona Dobrogei care a slujit aici alături de familie. Soţia sa, Şerife Coşkun, licenţiată în teologie, a predat în tot acest timp femeilor şi copiilor, la Centrul Islamic, descifrarea Coranului.
Familia Coşkun s-a acomodat atât de bine aici, încât fiul lor în vârstă de şapte ani cunoaşte limba română la perfecţie. „Constanţa este Turcia, Constanţa este Çanakkale“, rosteşte cu consideraţie preotul turc. Aşa îşi exprimă el apropierea faţă de aceste locuri, faţă de credincioşii care l-au simpatizat şi l-au simţit aproape de nevoile lor. Importantă este credinţa Mandatul lui Rüştü Coşkun se încheie la sfârşitul anului. Mărturiseşte că se va