Panica, lacomia, bucuria sau disperarea pot sterge deopotriva averi, dintr-un foc, daca sub impulsul lor si nu al ratiunii ai luat decizii investitionale. În aceasta perioada, mai mult ca oricând, mersul pe bursa al portofoliilor face sângele investitorilor sa clocoteasca. Rareori, însa, un om furios ia decizii bune. Iar pretul emotiei nu este deloc unul mic. "Risc controlat, emotii controlate", este formula care l-a ghidat, în plin declin al pietelor financiare, pe Antonio Souvannasouck, managing partner la compania de consultanta în asigurari, Asigest. Dar când valoarea portofoliului tau scade cu 90% în mai putin de un an, cum sa nu intri în panica?
Cea mai neinspirata mutare este sa consideri cursa pierduta, sa-ti lichidezi contul si sa ratezi, astfel, revenirea pietei.
Responsabilitatea este cu atât mai mare când ai de gestionat nu doar portofoliul personal, ci si o afacere de care depind aproape 40 de oameni, prin urmare filtrarea emotiilor devine mult mai riguroasa. Antonio Souvannasouck (41 de ani), seful companiei de consultanta si brokeraj în asigurari Asigest, le recomanda investitorilor principiul pe care s-a bazat întotdeauna: sa nu iei niciodata o decizie pe moment, fara a verifica sursele si fara a realiza o analiza aprofundata. "Evitati sa luati hotarâri în urma publicitatii sau a soaptelor prietenilor si vecinilor", adauga apasat Antonio.
Citeste mai multe despre acest subiect in noul numar Forbes ce a aparut pe piata, luni, 7 septembrie