Pe fiecare arteră principală din oraş există cel puţin cinci magazine cu haine deja purtate. Buticurile de acest gen sunt din ce în ce mai multe întrucât bistriţenii au devenit clienţi fideli. Magazinele second hand au luat repede locul magazine lor de fiţe care s-au desfiinţat în vremuri de criză. În Bistriţa
există la ora actuală peste 60 de astfel de buticuri. Invazia acestui gen de magazine îi face pe bistriţeni să-şi amintească că la fel de multe existau şi pe la începutul anilor ’90 când nivelul de trai în România era destul de scăzut.
Un alt motiv pentru care aceste magazine sunt o afacere profitabilă este că tinerii adoptă hianele care au fost la modă acum câţiva ani, aşa-zisele ţinute vintage şi sunt şi bistriţeni care preferă hainele aduse din import, chiar dacă sunt deja purtate, pentru că sunt de calitate mai bună.
Se poartă vintage
„Îmi amintesc că după revoluţie erau tot aşa de multe, era nebunie, ştiu că eram student în anul întâi şi îmi cumpăram cămăşi de la second hand pentru că nu îmi permiteam să îmi iau unele noi. În ultimii ani dispăruseră acest gen de magazine, dar acum văd că au apărut ca ciupercile după ploaie. Cred că acesta este un semn de sărăcie şi de scădere a nivelului de trai“, spune Marian Ilea, un inginer de 42 de ani. Magazinele second hand sunt căutate de către tineri pentru că aici aceştia îşi găsesc ţinute retro, care au revenit la modă.
„Sunt înnebunită după hainele de la scond hand , în magazinele acestea reuşesc să îmi găsesc ţinute ideale“, povesteşte Daria Gherman, o tânără de 23 de ani. Hainele de la aceste magazine sunt căutate şi pentru că uneori sunt de o calitate net superioră celor produse în România. „Cumpăr haine de la magazinele second hand pentru că sunt de calitate, dacă ai răbdare să cauţi printre ele găseşti produse foarte frumoase. Iar raportul calitate preţ