Ungaria a hotărât, în septembrie 1989, să-i lase pe toţi est-germanii refugiaţi pe teritoriul său să plece înspre Vest. La 10 septembrie 1989, Guvernul Ungariei anunţa oficial deschiderea graniţei cu Austria, după ce demolase sârma ghimpată ce delimita partea sa din „lagărul socialist”. Vezi aici imagini cu exodul est germanilor prin Ungaria, acum 20 de ani, şi mărturia pianistului Markus Rindt Anunţul a fost făcut la televiziunea maghiară de către ministrul de Externe al Ungariei, Gyula Horn, duminică 10 septembrie 1989. Ministrul a spus, scurt, că „în conformitate cu principiile internaţionale general acceptate şi din considerente umanitare”, începând cu miezul nopţii, toţi cetăţenii est-germani aflaţi pe teritoriul Ungariei pot trece în Austria.
Citiţi şi:
Ceauşescu pentru URSS: „Niet perestroika!“Bişniţari:„Am legitimaţie, nu sunt parazit!“
Decizia guvernului maghiar nu a marcat doar „Prima cărămidă spartă în zid”, cum a numit-o cancelarul Germaniei Federale din acea perioadă, Helmuth Kohl, dar şi începutul sfârşitului pentru blocul socialist, din cauza disensiunilor între ţările cu regim comunist pe care le-a creat decizia Ungariei.
Evoluţie
Demolarea gardului de sârmă ghimpată care delimita graniţa dintre Ungaria şi Austria începuse în aprilie 1989, dar fusese anunţată oficial la data de 2 mai 1989, la punctul de trecere a frontierei Hegyeshalom-Nickelsdorf. Munca s-a desfăşurat atât de rapid încât atunci când s-a decis executarea unor fotografii pentru arhive cu gardul, grănicerii maghiari au trebuit să reconstruiască o porţiune.
La 27 iunie 1989, operaţiunea avea să fie marcată simbolic de întâlnirea dintre ministrul de externe maghiar, Gyula Horn şi omologul său austriac, Alois Mock. Cei doi demnitari au tăiat împreună căteva fire de sârmă ghimpată, oficializând astfel prima