Europenii care gustă pentru prima dată preparatele indiene au senzaţia că niciodată până atunci lumea nu a fost mai colorată, gusturile mai intense şi aromele mai năucitoare. Şi asta pentru că la baza bucătăriei indiene stau condimentele, presărate în mâncăruri cu precizie, excat în cantitatea potrivită.
Nu trebuie uitat că există o mare legătură între medicina tradiţională şi arta culinară indiene. Aşa se face că majoritatea condimentelor, mirodeniilor şi ierburilor aromate au şi proprietăţi curative.
Curry, acest condiment care dă un gust cu totul aparte oricărui preparat, este de fapt un amestec de mai multe plante, a cărei reţetă diferă de la o familie la alta (un oaspete într-un cămin indian va avea mereu parte de surprize savuroase!). Una dintre cele mai vechi reţete cuprinde nu mai puţin de 20 de condimente, chimenul, ardeiul iute şi seminţele de coriandru fiind unele dintre ele. Toate condimentele se prăjeau şi apoi erau gata de a schimba gustul mâncărurilor. De foarte multe ori, pentru a scăpa de răceală, locuitorii din India prepară pur şi simplu un curry foarte concentrat.
VARIETATE
Garam masala este o combinaţie de condimente care dă originalitate preparatelor. Se prepară în casă, într-o cantitate mai mare, putând fi întâlnit însă şi în magazinele din întreaga lume. O vorbă spune că există tot atâtea tipuri de garam masala câte familii trăiesc în India. Reţeta de bază include trei linguri de piper negru măcinat, o lingură de chimen, câte o linguriţă de scorţişoară şi cuişoare, două linguriţe de cardamom, trei linguri de coriandru, o linguriţă şi jumătate de nucşoară. Se amestecă foarte bine ingredientele măcinate mărunt şi răsfăţul poate începe!
Şofranul, unul dintre cele mai preţioase condimente din întreaga lume, este nelipsit în bucătăria indiană, atât sub formă de firişoare, cât şi măcinat. Îna