La două decenii de la tragedia navală în care şi-au pierdut viaţa sute de pasageri, scriitorul Petre Rău a lansat astăzi, la Grindu, romanul-document care prezintă, în detaliu, istoria zilei de 10 septembrie 1989. Autorul spune că, iniţial, nu a crezut că această carte va fi dusă la bun sfârşit. După o vizită în satul Grindu, s-a decis să afle toate secretele nafragiului.
„Aici nu există familie care să nu fi avut cel puţin o rudă apropiată, pierdută în accidentul vasului Mogoşoaia. Acolo tragedia este la ea acasă ”, spune autorul cărţii.
Unul dintre cele mai sensibile capitole ale lucrării scrisă de Petre Rău este cel în care prezintă, în detaliu, poveştile celor 16 pasageri care au scăpat cu viaţă din tragedia navală.
Copiii supravieţuitori
Cristian Cristea, care avea doar 12 ani când s-a urcat pe vasul Mogoşoaia, s-a salvat ieşind printr-un geam spart. „ După 20 de ani de la catastrofă, Cristian Cristea este un om căsătorit. A muncit o perioadă ca instalator sanitar în Italia şi în prezent s-a stabilit cu familia în Finlanda ”, scrie Petre Rău.
Un alt copil despre care autorul cărţii relatează câteva cuvinte este Iordan Neagu care avea 12 ani la momentul tragediei şi a fost pescuit din apă de marinarii de pe barja bulgărească.
„ A ajuns un reputat pescar al bălţilor de lângă satul său natal ”, povesteşte autorul cărţii. Ultimul copil salvat de la înec este
Cătălin Buriană, un gălăţean care la momentul impactului era elev în clasa a noua. El a reuşit să înoate până când echipajul de pe o navă ce făcea curse Galaţi-Tulcea i-a dat un colac de salvare.
Băiatul a reuşit să treacă peste tragedie, a terminat Facultatea de Mecanică la Universitatea „Dunărea de Jos”, iar acum este manager la o societate din Galaţi.