Aproximativ jumătate dintre familiile din România nu economisesc, arată un sondaj realizat de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Acest lucru se reflectă, de altfel, în evoluţia pieţelor pentru bunurile de larg consum.
Pe fondul crizei, piaţa mondială de electrocasnice, audio-video, IT şi telecomunicaţii a crescut cu 2%, datorită consumului crescut în Japonia, dar şi în Germania, Marea Britanie, Franţa sau China. Rezultate pozitive au fost obţinute şi în Africa.
În România însă, cifrele din prima jumătate a anului au arătat o scădere de aproape 50% a vânzării acestui gen de produse. Potrivit specialiştilor, principalele cauze au fost stoparea liniilor de creditare, precum şi scăderea accentuată a puterii de cumpărare. În plus, deprecierea monedei locale a influenţat negativ evoluţia valorică a acestei pieţe.
Pun bani la bancă bucureştenii cu venituri de peste 2.500 de lei
Conform sondajului Fondului de Garantare, cele mai mari economii sunt realizate de gospodăriile cu venituri de peste 2.500 de lei. Totodată, probabilitatea de a economisi şi uşurinţa cu care se realizează acest proces nu diferă din punct de vedere statistic în funcţie de vârstă.
Numărulmembrilor dintr-o familie nu influenţează posibilitatea de a pune bani la ciorap, ci uşurinţa cu care se realizează plasamentele. Familiile au o probabilitate mai mare de a economisi mai greu, pe măsură ce devin mai numeroase. Totodată, cei mai economi sunt locuitorii Capitalei.
Dinsondajul instituţiei aflate în subordinea Băncii Centrale se observă o preferinţă pentru economisirea în lei în cazul a 67,7% dintre cei intervievaţi. Per soanele care economisesc în lei sunt cele care, de exemplu, au venituri mai mici, cei cu gradul cel mai scăzut de educaţie, precum şi gospodăriile fără copi