Un târg de produse agricole şi alimentare tradiţionale s-a deschis, joi, în Piaţa Mihai Viteazul. Amatorii de produse alimentare naturale vor avea oportunitatea să cumpere marfa direct de la producătorii agricoli, noua piaţă de produse tradiţionale de la Cluj fiind deschisă zilnic. Vezi imagini din noua piaţă
Gemuri, afumături, miere, legume, lactate şi alte produse sută la sută naturale vor putea fi regăsite, începând de astăzi, în centrul oraşului, unde producători din tot judeţul îşi vor vinde produsele „de casă”.
Denumit Piaţa Ţăranului, târgul va fi permanent, clujenii având posibilitatea de a-şi face cumpărăturile aici în fiecare zi, între orele 8.00 şi 18.00. Acesta este situat chiar în centrul Clujului, lânga vechea hală agroalimentară din Piaţa Mihai Viteazul şi are două intrări, una dinspre strada Cuza Vodă numărul 4, iar alta dinspre strada Argeş, numărul 6.
Târgul se diferenţiază de alte pieţe agroalimentare prin faptul că produsele sunt vândute direct de producător, care cresc legumele, fructele şi animalele în mod natural, potrivit Martei Pozsonyi, reprezentanta Asociaţiei Slow Food Turda, coordonatorul proiectului. Pe de altă parte, spune aceasta, preţurile vor fi chiar mai mici decât în alte pieţe.
Totodată, în cadrul târgului vor fi organizate şi evenimente tradiţionale. De exemplu, în aceasta săptamână va avea loc Sărbătoarea cartofului de Dângău, una dintre zonele din Munţii Apuseni renumită pentru cartofii uriaşi care cresc pe ogoarele ţăranilor. „Vrem să combinăm ceea ce se întâmplă aici cu arta gastronomică sau poate chiar cu pictura”, a mai spus Pozsonyi.
Alimente „de casă”
Producătorii care vor veni în noua piaţă nu folosesc îngrăşământ chimic pentru creşterea legumelor şi fructelor. „La noi nu trebuie nici irigat, ploaia venită de la Dumnezeu e singura care