Preşedintele, Nicolas Sarkozy, anunţă joi, 10 septembrie, cum va fi pusă în aplicare taxa ecologică, aşa numită "taxa carbon" în Franţa. Arbitrajul prezidenţial este asteptat cu mare interes pe fondul unor aprinse dezbateri. Intruducerea acestei taxe, ca un fel de impozit ecologic, i-a divizat profund pe francezi atît în tabăra stîngii cît şi în tabăra dreptei.
Preşedintele, Nicolas Sarkozy, anunţă joi, 10 septembrie, cum va fi pusă în aplicare taxa ecologică, aşa numită "taxa carbon" în Franţa. Arbitrajul prezidenţial este asteptat cu mare interes pe fondul unor aprinse dezbateri.
Intruducerea acestei taxe, ca un fel de impozit ecologic, i-a divizat profund pe francezi atît în tabăra stîngii cît şi în tabăra dreptei. Ceea ce i s-a părut de altfel normal lui Nicolas Sarkozy, întrucît, a subliniat el, reforma care va fi introdusă în Franţa reprezintă o schimbare totală de comportament. Se ştie deja că această taxă va fi introdusă anul viitor, va creşte progresiv, dar va fi compensată de reducerea altor impozite. "Nu vrem să creem un impozit suplimentar, vrem să modificăm nişte comportamente în privinţa mediului înconjurător şi a utilizării energiei", a mai precizat Nicolas Sarkozy. Pînă la modificarea comportamentelor, însă, francezii vor trebui să scoată din buzunar şi să verse pe altarul ecologiei în jur de 14 euro pentru fiecare tonă de bioxid de carbon emisà în atmosferà.
Suedia aplică acest mecanism de mai multă vreme. A început iniţial cu 27 de euro pe tona de bioxid de carbon şi a ajuns acum la 108 euro. Ceea ce înseamnă, de exemplu, că pentru fiecare euro plàtit la staţia de benzină, 25 de centime se duc în fondul ecologic. Prin acest mecanism, Suedia speră să-i convingă pe cetăţeni să nu mai utilizeze, pentru încălzire cel puţin, până în 2020, nici cărbune, nici gaz si nici petrol, adicà surse de energie poluante.
Francezii nu au, apa