Multi angajatori folosesc forta de munca temporara sau pe baza de contract pentru a acoperi cererile si nevoile pe termen scurt." —Camelia Stanculescu, general manager, Manpower Romania
» Ultimul studiu al companiei de resurse umane Manpower releva faptul ca numeroase companii continua sa inghete activitatea de recrutare.
Angajatorii din Romania nu sunt prea optimisti in privinta angajarilor din perioada octombrie – decembrie 2009. Aproape sase din zece nu prevad nici o modificare a fortei de munca in cadrul firmelor lor. Ultimul studiu al companiei de resurse umane Manpower, privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, realizat trimestrial, arata ca Previziunea Neta de Angajare (diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor) pentru urmatoarele trei luni este de -11%.
"Cu exceptia sectoarelor IT si farmaceutic, unde la inceputul acestei luni s-a inregistrat aparitia a noi locuri de munca, toate celelalte sectoare incearca sa-si desfasoare activitatea cu resursele pe care le au. In unele companii inca mai au loc restructurari de personal pentru a putea face fata schimbarilor mediului de afaceri si a rezista pe piata.
Cele mai multe firme si-au propus sa supravietuiasca pana in primavara, perioada pentru care asteptarile sunt mai optimiste", afirma Vivien Untaru, general manager al companiei de resurse umane VON Consulting din Bucuresti.
De altfel, numeroase companii continua sa inghete activitatea de recrutare pentru viitorul apropiat. "Multi angajatori folosesc forta de munca temporara sau pe baza de contract pentru a acoperi cererile si nevoile pe termen scurt. Acestia isi vor creste numarul angajatilor doar atunci cand vor constata semne clare de redresare a situatiei economice", spune Camelia S