Institutul Aspen Romania a organizat pentru prima oară în ţara noastră, la Bucureşti, reuniunea reţelei internaţionale a Institutelor Aspen. Aceasta se desfăşoară în perioada 10-14 septembrie şi abordează o serie de aspecte ale promovării şi contribuţiei României în regiune, precum şi în relaţia transatlantică şi europeană, în contextul schimbărilor ce au avut loc după prăbuşirea, în urmă cu 20 de ani, a fostului bloc sovietic.
SUPREMAŢIA VESTULUI, SUB ASEDIU
Reuniunea a debutat cu dezbaterea intitulată "20 de ani în urmă, 20 de ani ce vor urma: etape şi perspective pentru Europa Centrală şi de Est". Dezbaterea a fost deschisă de preşedintele Institutului Aspen România, Mircea Geoană şi a fost moderată de Walter Issacson, preşedinte şi CEO al Institutului Aspen din Statele Unite. Atrăgând atenţia asupra provocărilor actuale cu care ne confruntăm cu toţii , legate în principal de securitatea pe glob şi de criza economică, Geoană a tras concluzia că "supremaţia Vestului e sub asediu (...) ordinea mondială e sub asediu" şi că este nevoie de o "redistribuire economică şi strategică", pentru că "«mâna invizibilă» a devenit vizibilă". Avem nevoie de "noi modele sociale, de piaţă şi de noi alianţe strategice de nezdruncinat".
RECEPTOR PASIV
Geoană a reamintit că România, după Revoluţie, s-a reconstruit ca societate după modele adoptate "pasiv" din Vest, care acum sunt răsturnate de criza mondială. Acum a sosit momentul să ne remodelăm, iar din imitatori pasivi, să devenim "contribuabili activi la proiectele de dezvoltare", ghidându-ne după principiile unei economii puternice, fără să uităm lecţiile aspre ale globalizării şi crizei. "Nimeni şi nimic nu poate substitui un proiect naţional, o ambiţie naţională de a-ţi determina propriul destin. (...) trebuie să fim activi în cadrul organizaţiilor în care suntem aliaţi şi membri. Această c