Unităţile de învăţământ cu probleme au primit termene de conformare Cu toate că anul şcolar 2009-2010 începe peste câteva zile, multe şcoli şi grădiniţe din judeţ nu sunt pregătite. În unele se mai execută lucrări de reabilitare, iar altele nu au aviz sanitar de funcţionare. „Din cele 721 de unităţi de învăţământ din Vâlcea, 107 nu au aviz sanitar de funcţionare pentru că nu au apă şi canalizare. E vorba de unităţi de învăţământ din mediul rural, din zone suburbane“, a declarat Remus Grigorescu, prefectul judeţului Vâlcea. Acesta susţine că trebuie gândită o strategie pe baza căreia să fie puse la punct unităţile cu probleme. „E inadmisibil faptul că, în această perioadă, mai există şcoli fără apă curentă şi canalizare. E totuşi o chestiune care nu poate fi rezolvată acum. Pentru că nu putem să închidem şcolile, le dăm termen un an ca să se pună la punct“, a precizat prefectul.
Primarii nu au primit bani pentru igienizări
Toate unităţile de învăţământ din judeţ sunt verificate în această perioadă de echipe mixte formate din reprezentanţi ai prefecturii, Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) şi Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ). Şcolile şi grădiniţele care nu au apă şi canalizare sunt în localităţile: Scundu, Prundeni, Sălătrucel, Pesceana, Mădulari, Oteşani, Lăcusteni, Galicea, Ghioroiu, Cernişoara, Creţeni, Stoileşti, Mihăeşti, Mateeşti, Câineni, Ocnele Mari, Ioneşti. „Sunt chestiuni, gen apă, canalizare, care nu ţin doar de directorul şcolii, ci şi de autorităţi. Sunt şi unităţi în care mobilierul nu este pe diverse mărimi şi nu corespunde“, a precizat Maria Murăruş, responsabilul cu igiena şcolară din cadrul DSP Vâlcea.
Ion Nicolae, primarul localităţii Câineni, susţine că are trei şcoli în localitate care sunt racordate la reţeaua ade apă. „Nu au aviz de funcţionare, pentru că nu avem canalizare. Avem un proiect depus prin