Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic (CGTH) Fundeni celebrează 200 de transplanturi hepatice în cadrul evenimentului "Excelenţa Medicală Românească - 200 de transplanturi hepatice".
Simpozionul specialiştilor transplantologi din ţară şi din străinătate, organizat de Tarus Media, are loc 18 septembrie 2009. "Dorim să mulţumim astfel echipelor de transplant hepatic ale căror rezultate au fost recunoscute la nivel mondial. Ne propunem în viitorul apropiat o creştere a numărului de operaţii efectuate, deoarece pe lista de aşteptare se află permanent între 250 şi 300 de bolnavi", a declarat profesorul Irinel Popescu, preşedintele CNAS şi al CGTH Fundeni.
Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic Fundeni este singurul centru de transplant de organe din România care a furnizat date complete Registrului European de Transplant de la Paris precum şi Registrului Naţional de Transplant. În ultimii trei ani, datorită creşterii semnificative a numărului de donatori, numărul operaţiilor a cunoscut o curbă ascendentă, ajungând la valoarea multora dintre programele vest-europene: 31 de transplanturi în 2007, 43 în 2008 şi 24 până în aceasta lună a anului curent.
Rezultatele au atins nivelul celor europene, în ceea ce priveşte supravieţuirea imediată, care este de 90%. Supravieţuirea globală pe întreaga serie de 200 de pacienţi este de 72,5%.
Începând din 2000 mai mulţi membri ai echipei de transplant hepatic au efectuat stagii de pregătire în Franţa, Italia, Germania şi Coreea de Sud. În prezent sunt mai multe echipe care pot efectua în mod independent operaţia de transplant. În cadrul programului, s-au efectuat aproape toate procedeele de transplant cunoscute până în prezent: transplant cu ficat întreg de la donator decedat (operaţia cea mai frecvent efectuată şi cu cele mai bune rezultate), transplant cu f