Singura condiţie pentru deblocarea crizei politice din Republica Moldova şi alegerea şefului statului este realegerea preşedintelui Parlamentului, a declarat, ieri, deputatul comunist Vladimir Ţurcan, citat de “Jurnal de Chişinău”. „Decizia Curţii Constituţionale nu a rezolvat esenţa problemei, nu a fost o decizie prin care să se constate constituţionalitatea sau neconstituţionalitatea hotărârii de alegere a lui Mihai Ghimpu în funcţia de preşedinte al Parlamentului“, a adăugat el.
Ţurcan susţine că decizia Curţii a crescut şansele convocării unor alegeri anticipate, anul viitor. Comentând această declaraţie, Ghimpu a afirmat: „Ţurcan s-ar bucura dacă am revota Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova“.
Preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, îi acuză pe comunişti că refuză transferul de putere, promovând interesul politic în detrimentul celui naţional.
Parlamentul de la Chişinău l-a ales, în şedinţa de ieri, pe liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, în funcţia de prim-vicepreşedinte, şi pe deputaţii Iurie Ţap (liberal-democrat) şi Marcel Răducanu (democrat), în funcţiile de vicepreşedinţi ai legislativului.
A treia funcţie de vicepreşedinte a fost rezervată comuniştilor, dar aceştia nu au făcut nicio nominalizare. Preşedintele moldovean în exerciţiu, Vladimir Voronin, l-a numit pe actualul ministru al Justiţiei, Vitalie Pârlog în funcţia de prim-ministru interimar, până la formarea noului guvern, după ce premierul Zinaida Greceanîi a anunţat, miercuri, că îşi dă demisia.
Chiar dacă va părăsi postul, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, va beneficia timp de patru ani, după încheierea mandatului, de gărzi de corp din cadrul Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), de asistenţă medicală pe viaţă, de tratament balneo-sanatoriu gratuit o dată pe an şi de automobi