Te-ai gândit să îţi pui un ceas în baie? Probabil te întrebi la ce ţi-ar folosi. Doar nu o să cronometrezi timpul petrecut la duş. Sau poate ar fi cazul să faci chiar asta. Sursa: Agentia Europeana de Mediu
Ştiai că cinci minute de spălat pe dinţi înseamnă între 50 şi 100 de litri de apă irosită? La fel şi duşurile prelungite, când nu închidem deloc robinetul. O toaletă stricată iroseşte aproape 200 de litri de apă pe zi, conform estimărilor Agenţiei Europene de Mediu. Acest consum echivalează cu a trage apa de 50 de ori.
„Apa nu este inepuizabilă, nici cantitativ, nici calitativ”, atrage atenţia Asociaţia Română a Apei (ARA). Deşi consumul de apă a scăzut în România, în ultimii ani, totuşi mulţi oameni sunt neglijenţi în ceea ce priveşte consumul domestic, având instalaţii defecte. Durata de viaţă a unei instalaţii este de 15 ani, potrivit ARA, perioadă după care este nevoie de revizii dese şi de reparaţii.
Educaţie prin taxe
O metodă de a-i face pe oameni mai atenţi în ceea ce priveşte consumul de apă este aplicarea unui tarif progresiv. Cu cât un om foloseşte mai multă, peste nevoile zilnice, cu atât mai mare să fie preţul pe care îl va avea de plătit.
O altă metodă este de a reutilizată apa, mai ales pentru irigaţii, stropit sau spălat străzi, consideră ARA. Potrivit agenţiei, costul mediu de epurare a apei uzate în casă este de 1-2 lei pe metru cub.
Apa, pe sfârşite
„Dacă nu se iau măsuri de economisire a apei şi de protecţie a calităţii corpurilor de apă, în anii 2050 - 2070 se va ajunge la epuizarea resurselor primare. În aceste condiţii, apa uzată va trebui epurată la un asemenea grad încât să poata fi recirculată în sistemele de alimentare. Un asemenea grad de epurare poate duce la costuri de 4-5 ori mai mari”, conform ARA.
Zonele cele mai afectate din acest