Salariaţii societăţii de distribuţie şi furnizare a energiei electrică Electrica Oltenia (în prezent – CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare) nu mai au dreptul de a achiziţiona 10% din capitalul sociatăţii, privatizate în 2005. Sursa: Octavian Cocolos Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat, ieri, că termenul prevăzut de lege privind achiziţia titlurilor a expirat anul trecut şi că nu a mai fost prelungit. Dreptul salariaţilor a expirat în septembrie anul trecut, adică trei ani de la privatizare, iar în proiectul de lege prin care s-a prelungit termenul pentru ceilalţi angajaţi ai filialelor Electrica privatizate nu se face nicio referire la Electrica Oltenia. „Puteţi întreba Parlamentul de ce la CEZ (care a preluat Electrica Oltenia, - n.r.) nu se mai pot primi acţiuni. Asociaţia Salariaţilor Electrica se poate îndrepta, în opinia mea, împotriva celor care erau obligaţi să facă acest lucru”, a spus Videanu.
Fără pârghii
Potrivit ministrului, atât el, ca reprezentant al Ministerului Economiei, cât şi guvernul nu deţin pârghii legale pentru a conferi salariaţilor CEZ drepturi de a mai cumpăra acţiuni în societate.
„Am crea un prejudiciu statului, iar eu nu vreau să fiu părtaş, în lipsa unui cadru legal”, a spus Videanu. Grupul ceh CEZ a preluat în 2005 pachetul majoritar a societăţii de distribuţie şi furnizare a energiei electrice – Electrica Oltenia. Cehii au achiziţionat un pachet de 24,62% din titlurile Electrica Oltenia, achitând 47,37 milioane de euro, apoi au efectuat o majorare de capital, astfel că au ajuns să deţină 51% din capital.