Preţurile de consum au continuat să scadă de la lună la lună, în ultima perioadă.
Astfel, rata anuală a inflaţiei de luna trecută (în august 2009, faţă de aceeaşi lună a anului trecut) a fost de 4,96%, cea mai mică din ultimii doi ani, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Cel mai mult s-au scumpit, în ultimul an, serviciile, cu aproape 11%, iar cele mai mici creşteri de preţuri au fost înregistrate la alimente, cu numai 2,38%. Pentru mărfurile nealimentare românii au scos din buzunar cu 2,38% mai mulţi bani, luna trecută, faţă de august 2008.
Comparativ cu luna iulie, în august România a marcat o deflaţie, adică scăderi de preţuri, de 0,19%, în special datorită ieftinirii mâncării cu 1,06%. Cele mai mai scăderi de preţuri s-au înregistrat la legume, cu aproape 6%. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,34%, iar serviciile cu 0,32%. În această perioadă de criză, economia a regresat, nivelul de trai a scăzut şi el, odată cu creşterea şomajului.
Şomajul real, mai mare decât cel anunţat
Anchetele statisticienilor indică un şomaj mai mare decât cel anunţat de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Astfel, deşi în luna martie a acestui an, autorităţile anunţau o rată a şomajului de 5,6%, studiile INS arătau un nivel de 6,9%. Diferenţa vine din faptul că datele ANOFM cuprind doar persoanele care fie primesc sau nu ajutor de şomaj, sunt înregistraţi în evidenţele instituţiei ca fiind în căutarea unui loc de muncă. Pentru iunie, diferenţa este mai mică: 6% conform ANOFM şi 6,3% potrivit anchetelor INS, a declarat Vergil Voineagu, şeful INS. Vara, multe persoane se angajează temporar în activităţi sezoniere, cum ar fi agricultură, turism, construcţii, sau aşteaptă să plece în străinătate şi nu se mai declară şomeri.