Administraţia publică, IT-ul şi contabilitatea rămân ultimele şanse de integrare ale specialiştilor rămaşi fără job. Managerii şi specialiştii din marile companii cu sediul în Banat au tot mai puţine şanse de a-şi schimba locul de muncă sau a-şi găsi un job nou. „Cea mai mare avere a angajaţilor este acum locul de muncă pe care îl au”, a explicat Irina Vasile, directorul Antal România.
Piaţă dominată de pesimism
Proporţia personalului din companii care va rămâne fără job se ridică la 20 la sută, iar disponibilizările nu îi mai vizează doar pe muncitorii de la baza ierarhiei, ci şi pe angajaţii din poziţiile cheie. Potrivit unui studiu realizat de firma britanică Antal, 27 la sută dintre firmele din România sunt gata să renunţe la angajaţii de top.
Numărul managerilor puşi pe liber va creşte în următoarele luni. Angajatorii vor renunţa la 22 la sută dintre specialişti, până la finalul lui 2009. Potrivit unui studiu realizat de Manpower, 25 la sută dintre angajatori se aşteaptă la scăderi ale forţei de muncă în ultimul trimestru.
„În sectoarele deja afectate, precum construcţii, transport, depozitare şi comunicaţii, se aşteaptă ca previziunea de angajare să se deterioreze”, a declarat Camelia Stănculescu, manager Manpower România.
Administraţia publică şi serviciile sociale au rămas ultimele domenii în care se preconizează angajări de personal. Perspectivele de angajare pentru manageri şi specialişti au crescut, potrivit analizei realizate de Antal, cu trei procente faţă de valorile înregistrate în aprilie. „39 la sută dintre companii preconizează recrutări de manageri”, a declarat Irina Vasile, director Antal România.