Noul ambasador al SUA la Bucuresti, unul dintre lobystii cunoscuti in SUA, care a insistat in cadrul Congresului american pentru companii precum Ernst & Young, Merrill Lynch sau KPMG, si-a preluat postul intr-o tara in care activitatea in care el a lucrat ani de zile nu este reglementata.
In varsta de 63 de ani, Mark Gitenstein a tinut ieri prima sa conferinta cu presa romana insistand ca statul roman ar trebui sa construiasca o autostrada de la Craiova la Constanta, astfel incat masinile construite la uzina Ford sa ajunga mai repede in port, dar si ca acelasi stat sa se achite de datoriile fata de firmele cu care face afaceri. "Lobby" din prima incercare?
Gitenstein a fost partener la compania de avocatura Mayer Brown, a fost director executiv al Foundation for Change Inc. si a lucrat ca functionar la Senat timp de 17 ani. Apropiat de echipa lui Obama, Gitenstein a desfasurat, potrivit presei americane, activitati de lobby in valoare de milioane de dolari pentru Camera de Comert si a sustinut legi favorabile companiilor Boeing si General Dynamics, active in domeniul industriei apararii. El a fost oficial reprezentant al companiilor AT&T, Merrill Lynch, KPMG, Ernst & Young pentru activitati de lobby in cadrul Congresului si Comisiei de Asigurari si Tranzactii.
Numai ca activitatea pe care el a desfasurat-o in SUA nu exista in Romania.
De ce nu avem inca o lege a lobby-ului
Cristian Pirvulescu, presedintele Asociatiei ProDemocratia, este la originea unei dezbateri despre oportunitatea promovarii unei legi a lobby-ului in urma cu doi ani. El spune insa ca in Romania "trenul" lobby-ului a fost pierdut de vreme ce oamenii de afaceri nu au interesul de a promova o astfel de lege si nici modul in care se contureaza filozofia economica a anilor viitori nu favorizeaza existenta lobby-ului.
"Prima persoana care a vorbit impotriv