Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, ar puta demisiona astazi cu trei zile inainte de termenul-limita, sustin surse din randul comunistilor.
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, care detine aceasta functie din 2001, si-ar putea depune demisia astazi, sustin surse din randul Partidului Comunist, citate de Jurnal de Chisinau. In cazul demisiei, conform constitutiei moldovene, interimatul va fi asigurat de presedintele Parlamentului, liberalul Mihai Ghimpu, care urmeaza sa prezinte legislativului propunerea prentru functia de premier. seful statului de peste Prut trebuia sa isi depuna demisia pana pe 14 septembrie, data-limita pana la care deputatii din Parlament pot alege intre functia de deputat si alta functie remunerata.
Potrivit unui decret prezidential semnat ieri de Vladimir Voronin, ministrul Justitiei, Vitalie Parlog, va prelua atributiile de prim-ministru, pe 14 septembrie, deoarece Zinaida Greceanii, a ales sa ocupe functia de deputat. Pe langa Zinaida Greceanii, ieri si-au mai dat demisia alti cinci ministri si trei functionari la nivel de ministri adjuncti, care au ales functia de parlamentari. Marian Lupu, presedintele Partidului Democrat si membru al coalitiei democrate care detine majoritatea in Parlament, a spus, intr-un interviu pentru postul de radio Europa Libera, ca prin decizia de a numi un alt premier interimar comunistii nu vor sa asigure o continuitate a transferului de putere. "Chiar as spune ca nu se doreste asigurarea acestei continuitati de transfer al puterii, care ar fi spre binele tarii, spre binele stabilitatii.
In situatia creata se da dovada ca interesul politic este net superior unei abordari mai serioase a interesului national", a declarat Lupu. Armand Gosu, specialist in problemele spatiului ex-sovietic, considera ca alegerea Zinaidei Greceanii a fost una pragmati