Plenul CSM a decis ieri sa ceara Parchetului General sa respecte solicitarea CEDO si sa permita partilor vatamate – printre altii, si Asociatia "21 Decembrie" – sa aiba acces la dosarul Revolutiei, nr. 97/P/1990. Presedintele Comisiei juridice a CSM, Dan Lupascu, a declarat ca nu se poate face abstractie de faptul ca este vorba despre "un dosar in curs de instrumentare de 20 de ani" si ca refuzul Parchetului General de a elibera o copie la cererea Asociatiei "ar putea fi interpretat ca un abuz".
Presedintele Asociatiei "21 Decembrie", Teodor Maries, a hotarat insa sa continue greva foamei in care se afla de mai mult de o luna, pana cand intregul dosar se va afla in copie la Asociatie.
In iulie 2007 si aprilie 2008, Asociatia "21 Decembrie", Teodor Maries si fiica unui revolutionar ucis la Brasov, Elena Vlase, au depus plangeri la CEDO, acuzand statul roman ca incalca dreptul la justitie al victimelor represiunii din decembrie. Ei s-au plans ca investigatiile dureaza de 18 ani, ca este vorba despre infractiuni ce nu pot fi prescrise (omor, tentativa de omor, tortura), ca autoritatile romane incearca sa ingroape dosarul astfel incat cei care au provocat sute de omoruri si raniri in decembrie 1989 sa nu fie vreodata recunoscuti ca fiind vinovati. CEDO a raspuns pe 6 noiembrie 2008, solitand Guvernului accesul la dosarul Revolutiei. "Guvernul este invitat sa furnizeze o copie a dosarelor de cercetare penala", se spune in documentul oficial al Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.
Prin intermediul CEDO, copiile a 40.000 de file din dosar au ajuns la Asociatia "21 Decembrie", dar in momentul in care CEDO a decis ca transferul sa se faca fara aceasta intermediere prin Strasbourg, Parchetul General a blocat demersul, astfel ca Teodor Maries a intrat, in august a.c., in greva foamei.
Procurorul general, Laura Codruta