În 2015, salariul mediu al bugetarilor va fi de peste 3.400 de lei, în timp ce restul angajaţilor din mediul privat vor primi lunar, în medie, numai 2.354 de lei, cu 31% mai puţin. Estimarea îi aparţine ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, care a precizat că în cazul profesorilor din învăţământul preuniversitar lefurile vor fi mai mari cu aproape 80% (circa 260.000 de profesori vor beneficia de această majorare) sau chiar duble, în cazul debutanţilor.
"Salariul mediu din sistemul public este în acest moment de 2.199 lei şi va creşte cu 56% până în 2015, când va ajunge la 3.430 lei. În schimb, în mediul privat, estimăm că va exista o creştere de circa 33-34%, de la 1.758 lei la 2.354 lei", a declarat ministrul Finanţelor.
Dacă prognozele ministrului sunt corecte, atunci diferenţa dintre salariile bugetarilor şi cele din mediul privat, care acum este de 25%, va creşte şi mai mult în următorii ani, până la 30%.
Ilie Şerbănescu: Pogea nu are de unde să ştie cu cât o să crească salariile în mediul privat. Salariile sunt făcute la Paris sau la Viena
Atât economiştii, cât şi sindicaliştii pun la îndoială aceste prognoze, cu anumite diferenţe însă. "Dacă este reală această prognoză, singurul lucru care i se poate reproşa ministrului de Finanţe este că s-a putut gândi la aşa ceva, adică la formarea bugetelor având ca nucleu salariile şi nu celelalte cheltuieli, cum ar fi investiţiile", a declarat pentru Gândul Ilie Şerbănescu, analist economic.
El a precizat însă că nu crede că poate fi estimată creşterea salariilor din sectorul privat. "Decizia de mărire a salariilor nu se ia la Bucureşti, ci la Viena, la Paris sau la Atena, de exemplu, adică la sediile centrale ale companiilor care au activităţi în România. Dacă proiecţia pe sectorul public este corectă, atunci ea este dezastruoasă. E o aiureală care nu va face altceva decât să bl